Actie's, nieuws en aanbieding van de maand

 

Al onze aanbiedingen zijn te bekijken in onze webwinkel.

 

Is speelgoed wel altijd goed en veilig speelgoed?     

Gelukkig meestal wel, maar het is raadzaam om als ouders altijd kritisch te blijven. Al het speelgoed dat op de Nederlandse markt wordt gebracht moet aan wettelijke veiligheidsregels voldoen. De fabrikant is verantwoordelijk voor de specifieke veiligheidscontroles van zijn product.

Op de verpakking of op het speelgoed zelf worden de letters “CE” aangebracht. Dit staat voor “Conformité Européenne”. Hiermee geeft de fabrikant aan dat het product aan de wettelijke veiligheidseisen voldoet. Zijn product mag dan in de hele EU verhandeld worden.

Maar dat is nog geen garantie voor veiligheid want ook fabrikanten kunnen de wet overschrijden.
Naast de fabrikant controleert de Voedsel en Warenautoriteit [ VWA] van onze overheid met steekproeven bij winkels en groothandels of speelgoed aan alle eisen voldoet. Dit gebeurt door middel van testen, kracht en meetproeven.

Een speelgoedartikel moet volgens de wet zo gemaakt zijn dat een kind tijdens het spelen niet kan stikken en niet vergiftigd wordt. Vooral voor de kleine onderdelen van speelgoed is er een wettelijke verplichting aan te geven dat het niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar.

Dit teken bestaat uit een rode ronde cirkel met een rode schuine streep, de cijfers 0-3 en een kindergezichtje. Aangezien er in veel speelgoed kleine onderdelen zijn verwerkt komt bij ons in de speelgoedwinkel regelmatig de vraag waarom het gevaarlijk zou kunnen zijn.
Aangezien de veiligheidswaarschuwing ook op speeltjes staat die op het oog geschikt zijn voor de ontwikkelingsfase van de peuter wekt dit nogal eens verwarring bij menige ouders van baby’s en peuters.

Een houten puzzel met knopjes is erg leerzaam voor de eenjarige die in deze leeftijdsfase de verschillen in vormen gaat ontdekken en de motoriek ontwikkeld om deze knopjes vast te pakken tussen de kleine vingertjes.
Zelfs bij de beste merken kan het voorkomen, al is de kans minimaal, dat een dergelijk knopje niet goed verlijmd is en de peuter het in de mond neemt. Wij geven het advies om er toch altijd bij te blijven tijdens het spelen en het daarna veilig op te bergen. De beste oplossing is de houten puzzel waar de knopjes achterwege blijven doordat  het puzzelstuk veel dikker is en boven de houten plank uitsteekt.  Zo kan uw peuter toch zijn ruimtelijk inzicht en motoriek oefenen.

Nikita Visser


actie

Foto Info

Cedille is gevestigd aan de A.J.Ernststraat 573 GELDERLANDPLEIN in Amsterdam Buitenveldert.
Kom eens een kijkje nemen!